Hvordan rengjøre og gjenopprette gummimatter

Publisert: 08.02.2024
Kategori: Interiør
DEL DENNE ARTIKKELEN:

I denne artikkelen vil du lære:

Hvordan fjerne den mest gjenstridige smuss fra gummimatter

Hvordan gjenopprette og bevare fargen på gummimatter

Hvordan forhindre at gummimatter eldes for tidlig

Sjåfører velger vanligvis å bytte ut teppebelagte gulvmatter med gummimatter fordi de vet at de kommer til å bli usedvanlig skitne. For eksempel kan gummimatter være et smart helårstillegg til bilen eller lastebilen hvis du jobber eller er mye ute i skitne, gjørmete eller våte omgivelser. Eller hvis det kommer mye snø, kan gummimatter holde vann og salt vekk fra teppebelagte bilgulv.

Etter en stund vil også gummimatter bli skitne og stygge. Her får du noen tips til hvordan rengjøre og gjenopprette gummimatter, uansett hvor skitne de er. Og i tilfelle de begynner å falme, vil vi dele et nyttig tips for å få tilbake den opprinnelige fargen.

Image

Bruk et kraftig rengjøringsmiddel

Akkurat som de tåler salt og skitt, tåler gummimatter også kraftige rengjøringsløsninger. De er tross alt laget av gummi, så du kan trygt bruke en dekkrens eller en høykonsentrert bilshampo. Vi anbefaler Turtle Wax M.A.X. Power Car Wash, sammen med en god felgbørste. Det vil gjøre kort prosess på oljer, fettflekker, salt, gjørme mm.

Image

Gjenopprett og beskytt

Selv om gummimatter tåler påkjenningene ved ekstrem bruk, kan materialet falme over tid eller til og med tørke og sprekke fra UV-eksponering. Derfor anbefaler vi en veldig lett påføring av et beskyttelsesmiddel i det miste hver gang du rengjør gummimattene skikkelig. En interiørspray som Turtle Wax Dash & Glass fungerer utmerket til dette formålet.

Fremgangsmåte:

  1. Rengjør først underlaget der du planlegger å jobbe. En betongoppkjørsel eller fortau er ideelt. Spyl området for å fjerne smuss for deretter å ta ut gummimattene fra bilen og plasser dem på det rene arbeidsområdet.
  2. Spyl mattene med en kraftig vannstråle for å bryte opp og skylle bort så mye skitt som mulig.
  3. Spray på med M.A.X. Power Car Wash og la det virke en stund, men ikke la det tørke.
  4. Skrubb mattene med en myk børste. Pass på at du kommer til i alle kriker og kroker. Du må kanskje bruke børsten fra flere vinkler for å komme til overalt.
  5. Skyll mattene med vann og sjekk om alt smuss er borte. Hvis det fortsatt er flekker på gulvmatten, gjentar du prosedyren med å spray med M.A.X. Power og skrubbe. Skyll godt og sørg for at det ikke er igjen rester etter rengjøringsmiddelet. La tørke.
  6. Sjekk undersiden av gummimattene. Hvis de er skitne, må du ganske enkelt følge stegene over med å rengjøre, skulle og tørke.
  7. Nå som gummimattene er helt rene, anbefaler vi å beskytte de. Du trenger ganske enkelt en mikrofiberklut som du sprayer med et beskyttelsesmiddel. Til denne jobben kan du bruke en interiørspray som Dash & Glass eller Hybrid Solutions Mist Interior Detailer. Spray på kluten og tørk over overflatene. Fargen på matten skal virke dypere, men overflaten skal ikke være blank. Vend mikrofiberkluten og tørk bort eventuell ekstra væske.

Proff tips: Etter å ha påført beskyttelsesmiddel, kontrollere alltid sikkerheten på gummimattene. Plasser gummimattene tilbake i bilen og plasser føttene på matten. Prøv å skyve føttene frem og tilbake. Hvis skoene glir, tørk av mattene igjen med en mikrofiberduk for å fjerne rester av glatthet.

Image

Hvordan rengjøre hardere, mindre fleksible gulvmatter

Enkelte selskaper lager gulvmatter av andre materialer enn gummi. Vanligvis er de hardere og mindre fleksible, noen er til og med tilpasset til hver bilmodell. For å rengjøre disse gulvmatte, følger du samme rutine som beskrevet ovenfor, men disse gulvmattene krever sjelden et beskyttelsesmiddel. Når de er rene og tørre, kan du plassere de rett i bilen.